Историята на Дружеството представена в юбилейно издание

„Събрали сме се да творил добро” е юбилейно издание посветено на 150-та годишнина на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” и 60-та годишнина на Държавен архив – Габрово. В каталога в хронологическа последователност се разглежда историята на едно от най-старите благотворителни дружества в България, създадено през 1869 г., Тя е разделена на два периода. Първият обхваща времето от създаването на „Майчина грижа” до 1950 г., когато организацията се влива в структурата на Отечествения фронт, а втория разглежда периода от 1992 – годината на възстановяването на дейността до настоящата 2019 г. С кратък текст и снимки е представена всяка една година, през която Дружеството е развивало дейност.

Използваните в изданието снимки и документи за периода 1869 – 2014 г. се съхраняват в Държавен архив – Габрово. Повечето са от  фондовете на Дружество „Майчина грижа”, на активната деятелка и председателка г-жа Мария Семерджиева, има снимки и документи от фондовете на арх. Никола Гръблев, Илия Габровски и Александър Керков, на Националната Априловска гимназия, от частични постъпления,  колекции и др. Това е доказателство, че дейността на Дружеството винаги е била важна част от живота на габровската общественост. Включените в изданието снимки и документи, отразяващи дейността след 2015 г. са предоставени от  Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, част от снимките на председателките в новия период са предоставени от самите дами.

Каталогът показва една малка част от огромната дейност на „Майчина грижа”, която ще продължава и през следващите години пред нас, в името на доброто и човечността.